zentrada lanceert petitie voor Europese handel: “Stop EU-subsidies voor Temu & Shein”

June 12, 2024

Het zentrada.network komt op voor zijn Europese retailers en lanceert een petitie in heel Europa met als doel de subsidies voor Temu & Shein te stoppen.

"Veel van onze leden, vooral online retailers, hebben veel last van de oneerlijke concurrentie met de Chinese goedkope platforms. Daarom hebben ze ons gevraagd een overkoepelend initiatief te lanceren.  “Dat hebben we nu gedaan", legt zentrada Managing Director Martina Schimmel uit.

De petitie roept op tot het afschaffen van subsidies door EU-burgers en eerlijke concurrentievoorwaarden in de strijd tegen Chinese platforms zoals Temu en Shein. Wij (EU-burgers) financieren immers allemaal de opkomst van de Aziatische platforms Temu, Shein en Wish door een gebrek aan douane- en belastinginkomsten. “En tegelijkertijd graven we het graf voor onze lokale winkeliers,” zegt Schimmel.

De Duitse Belastingdienst spreekt van vermoedelijke belastingfraude door Aziatische platforms die de Europese belastingbetaler miljarden euro's kost. De Europese douane is hulpeloos overgeleverd aan de stroom pakketten, met als gevolg miljarden euro's aan extra douane schade en massa's ongecontroleerde en niet-EU-conforme producten die de markt overspoelen.

De petitie roept op tot gelijke kansen voor Europese detailhandelaren en online verkopers in de strijd om klanten tegen platforms als Temu, Shein en Wish.

De petitie is specifiek:

We eisen een gelijk speelveld voor onze in de EU gevestigde retailers;

  • die voldoen aan EU-richtlijnen bij het importeren van producten en complexe tests uitvoeren;
  • die invoerrechten en omzetbelasting op ingevoerde goederen betalen;
  • die verwijderingsbijdragen betalen voor verzonden goederen.

De Chinese platformen omzeilen deze regels omdat de douane te weinig capaciteit heeft. Bovendien gebruiken de Chinese platformen gesubsidieerde vrachtcontracten (trefwoord: Universal Postal Union) om hun pakketten naar Europa te sturen. Vrachttarieven waartegen Europese retailers niet eens nationaal kunnen verzenden, laat staan naar China.

Met deze petitie wil zentrada ervoor zorgen dat de kwestie bovenaan de agenda van het Ministerie van Economische Zaken en Financiën komt te staan en dat er snel naar oplossingen wordt gezocht. "Op dit moment schuiven politieke besluitvormers alles door naar Brussel met het argument dat de EU verantwoordelijk is voor douane kwesties. Noorwegen en Zweden hebben echter op nationaal niveau een pakket heffing ingevoerd voor de invoer van kleine pakketjes uit derde landen en hebben daardoor de stroom pakketjes al aanzienlijk verminderd. "We zien dat de landen zelf ook iets kunnen doen,” zegt Martina Schimmel.

Daarom roepen wij Nederland,  Duitsland en Europa op om snel te handelen. Want de cijfers spreken voor zich: de dagelijkse wereldwijde transportvolumes van de Temu- en Shein-platforms bedragen elk 4.000 tot 5.000 ton. Dit is inclusief ongeveer 400.000 dagelijkse zendingen naar Duitsland van de twee spelers samen. Met een gemiddelde waarde van slechts 10 euro per pakket zou dat neerkomen op een omzet van 4 miljoen euro per dag. Dit resulteert in een dagelijkse derving van 760.000 euro aan belastinginkomsten (import belasting of btw), hier berekend als voorbeeld voor de Duitse staat.

https://www.change.org/zentrada-Petition-NL

Over zentrada:

Met meer dan 400.000 actieve retailers is zentrada.Europe het toonaangevende inkoopnetwerk in Europa. Het online platform verbindt de massa van kleine en onafhankelijke retailers met de grootste leveranciers van fast moving consumer goods. Met platformen in 8 talen en lokale kantoren in de respectievelijke landen, ondersteunt zentrada de vrije handel binnen Europa.

Persbericht als PDF

lees artikel

Groothandelsplatform Zentrada maakt technologische sprong voorwaarts

May 30, 2022
lees artikel

zentrada groeit met bijna 100 procent in 2020

November 10, 2020
lees artikel

Online groothandel in crisistijd:: zentrada biedt leveranciers van corona beschermingsmiddelen per direct een digitaal distributieplatform aan

April 7, 2020
lees artikel

zentrada lanceert de inkoopwereld voor duurzame producten in de consumptiegoederen sector.

November 20, 2019
lees artikel

Met kunstmatige intelligentie in het kerstassortiment

October 17, 2019
lees artikel

zentrada lanceert een inkoopplatform voor de Spaanse markt samen met de belangrijkste vereniging van de Spaanse detailhandel "CEC“

October 1, 2018
lees artikel

zentrada Mix-Order groeit en groeit: Van groothandelsmarkt naar inkoopvereniging voor Europa

August 10, 2018
lees artikel

Sun City en Folat starten op zentrada: Nu 25.000 licentie-artikelen leverbaar via Europa’s grootste online-inkoopplatform

February 15, 2018
lees artikel

Successtrategie voor de detailhandel 2018

January 24, 2018
lees artikel

zentrada.Distribution doorstaat de vuurdoop tijdens de kerstverkopen en lanceert met Mix-Order een nieuw tijdperk in de digitale groothandelsaankopen.

January 5, 2018
lees artikel

Bestsellers in de kersthandel 2017: Het zentrada inkoopplatform toont de actuele trends in de groothandelsinkoop

November 21, 2017
lees artikel

Digitalisering van de groothandel - Groothandel groeit in het internet en in Europa

November 7, 2017
lees artikel

zentrada publiceert de informatie over haar lidmaatschap structuurdata

October 17, 2017
lees artikel

Fidget Spinner Trendanalyse: Social Media Hype en Fidget-vraag in de groot- en detailhandel: Groothandelsplatform zentrada maakt de balans op

July 27, 2017
lees artikel

zentrada breidt haar Fashion Marktplaats uit

July 11, 2017
lees artikel

9 tips voor online handelaren Zo kunnen online handelaren met handelswaar nog geld verdienen

June 14, 2017
lees artikel

Hand Spinners – Het trendartikel 2017

June 4, 2017
lees artikel

zentrada-Licentie barometer januari - april 2017 Paw Patrol nieuw op plaats 1 in de licentieproductnavraag

May 25, 2017
lees artikel

Disneys top-licentie Frozen terug op plek 1 voor de Minions, Star Wars & Co

April 6, 2016
lees artikel

zentrada eert haar beste leveranciers voor de wederverkoop van consumentengoederen

April 5, 2014
lees artikel

zentrada eert haar beste leveranciers voor de wederverkoop van consumentengoederen

March 26, 2014
lees artikel