Perscentrum

Fidget Spinner Trendanalyse: Social Media Hype en Fidget-vraag in de groot- en detailhandel: Groothandelsplatform zentrada maakt de balans op

July 27, 2017

In de handel vind je altijd trendthema’s. Dit voorjaar waren het de fidgetspinners, die – voortgedreven door Social Media en Youtube – de handel overspoelden. Ondertussen is de storm weer gaan liggen en dankzij het groeiende aandeel van de groothandelsinkopen via internetplatformen, kan zentrada van de gelegenheid gebruik maken en haar evaluatie analyse opmaken.

 

‍‍Grafiek: Vergelijk tussen de vraagindex op zentrada (europawijd) en Google Trends (wereldwijd), het overzicht toont de extreme gelijkheid van de vraag in de consumentenmarkt, gevolgd door de zoektocht van de wederverkopers in de groothandelsinkoop.

De handel werd verrast door de plotselinge navraag naar hand- en fidgetspinners. Dankzij marktplaatsen als zentrada werd de groothandelsnavraag echter relatief snel gedekt, zodat de piek in de groothandel nog vóór de piek in de detailhandel, respectievelijk bij Google lag.

In tegenstelling tot eerdere trendthema’s, valt naast het extreme piekniveau ook het tijdsbestek tussen explosie en ondergang op. In de voorgaande jaren startte een trend in de USA, landde in Groot-Brittannië en Nederland, om zich dan langzaam van West- naar Zuid- en Oost-Europa te verplaatsen. De navraag naar fidgetspinners volgde echter een andere weg. Deze trend is wereldwijd op hetzelfde moment ge

ëxplodeerd, om na een paar weken weer in elkaar te storten. De Supply Chain stond hierdoor extreem onder druk. „Platformen zoals zentrada maakten het tenslotte mogelijk om de navraag en de leverbare voorraad in korte tijd dwars door Europa met elkaar te verbinden“, verklaart zentrada CEO Ingo Schloo.

Dat door de enorme tijdsdruk uiteindelijk ook problemen met kwaliteit, veiligheid en certificering ontstonden, verwondert de handelsexpert niet. Het hoofdkantoor van douane in Frankfurt meldde, dat in mei meer dan één miljoen fidgetspinners in beslag genomen en vernietigd werden. Ook de meest ervaren importeurs konden de kwaliteitsproblemen niet volledig uitsluiten en alleen al in de eigen zentrada TradeSafe afhandeling werden honderden probleemgevallen verwerkt,  ter bescherming van zakelijke inkopers.

Fidgetspinners behoren tot de categorie speelgoed en vallen daarmee onder de Europese Richtlijn EU-richtlijn voor speelgoed (Richtlijn 2009/48/EG). Bij veel van de aangeboden spinners ontbrak het CE kenmerk, leesbare gebruiksaanwijzingen en duidelijk toewijsbare modelnummers.

 

 

Social Media verandert trendverloop in de handel

De trend ontstond vooral op het internet en verspreidde zich via de virale kanalen. Sinds eind april verschenen wekelijks bijna 50.000 video’s met het thema „Fidgetspinners“ op Youtube, de zoekwoorden ‘fidget spinner Nederlands’ gaven destijds meer dan 17.000 uploads weer. Nu zijn het er meer dan één miljoen.

Wereldwijd vindt men tegenwoordig bijna drie miljoen video’s met het thema Handspinner op Youtube. Zoals men kan zien aan de navraagcurve op zentrada, zochten handelaren begin mei naar spinners voor hun wederverkoop, exact tegelijk met de sterk stijgende tendens. Het aantal nieuwe registraties bereikte recordwaardes voor de tijd van het jaar, omdat de vaste leveranciers niet snel genoeg reageerden op deze kortstondige trend.

"Zulke mega-trendartikelen zijn zeldzaam en beloven goede handel. Ze kampen echter in deze tijd met een door het internet versnelde levenscyclus“, aldus Ron Schoenmakers,  manager van zentrada Nederland. In tegenstelling tot het thema Loombands, dat twee jaar geleden voor een soortgelijke trend zorgde, zag men bij de spinners geen vervolg. „De loombandjes ontwikkelden zich destijds als een echt hobby en knutsel thema, dat we dwars door Europa konden volgen, via onze gezamenlijke marktplaatsen“, aldus Schloo.

zentrada is met meer dan 70 .000 artikelen in speelgoed- en cadeau-artikelen de toonaangevende online inkoopbron voor onafhankelijke  detaillisten, vooral als het om kortstondige trendartikelen en aanvullende assortimenten gaat. Het thema Fidget Spinner loopt nu op een lager niveau verder. Momenteel zijn vliegende spinners en spinners in nieuwe vormen de trend. ( dobbelsteen en sneeuwkristal) Ook de handel rondom het spinnerthema heeft zich verder ontwikkeld, zoals opbergdoosjes en -tasjes voor deze gadgets.

 

 

Zentrada vertrouwt op voorraden binnen Europa

„Als een handelaar zijn producten zelf in China inkoopt, moet hij als “producent” en importeur van producten, voor de inklaring in de EU, aan alle voorschriften voldoen.

Veel productgroepen zijn wettelijk gereguleerd om de gebruiker te beschermen. Omdat kinderen hun speelgoed vaak in de mond steken en er een lange tijd mee spelen, zijn de voorschriften voor speelgoed bijzonder streng.

 

 

„Volgens onze inschatting zou speelgoed daarom uitsluitend door professionals met passende ervaring geïmporteerd mogen worden“, aldus Ron Schoenmakers. „Daarom laten wij op ons platformen ook alleen maar leveranciers toe, die gevestigd zijn en voorraad houden binnen Europa.“

 

 

Achteraf kunnen we de volgende conclusie trekken: wie als handelaar van een dergelijke trend wil profiteren, moet snel en consequent handelen. Bij deze snelle trendartikelen zijn de beste aanbiedingen ook in de tussenhandel snel uitverkocht en de navraag ebt sneller weg. Voor de handelaren is het daarnaast belangrijk om, in het belang van hun klanten, te zorgen dat de producten die verkocht worden voldoen aan de geldende voorschriften. Ook de gebruikers moeten vooral op het internet beter beschermd worden. Platformen zoals Ebay en vooral Amazon worden momenteel al deels door Aziatische aanbieders met directe leveringen gedomineerd.

Omdat kleine leveringen tot nu toe nauwelijks gecontroleerd worden, zijn de producten deels gevaarlijk, EU normen zijn ondermijnd en in veel gevallen betaalt de verkoper ook geen BTW in het betreffende land van verkoop.

 

 

Het persbericht vindt u ook onder:

zentrada2.webflow.io/nlnetwor3pressecenter 

PDF:

2017_07_fidget_spinner_evaluatie_nl_DEF_pdf_170727160808.pdf

Over het zentrada.network

zentrada is een pionier en technologie- en marktleider in de vrije, Europawijde groothandelsinkoop door wederverkopers.

Meer dan 500 Europese importeurs, fabrikanten en groothandelaren bieden in hun eigen zentrada-shop bijna 400.000 assortimentsproducten, trend- en merkenartikelen, alsmede restpartijen uit alle productcategorieën in de consumentenhandel aan.

Met het geïntegreerde TradeSafe bestel- en betaalsysteem kunnen winkelwagentjes en bestellingen leveranciersonafhankelijk eenvoudig en met 100procent inkoopbescherming ook internationaal zonder risico’s en taalproblemen voor beide handelspartners afgehandeld worden. Sinds 2017 biedt zentrada.Distribution de centrale levering en facturering van assortimenten door grote internationale leveranciers aan.

Het zentrada-lidmaatschap en  TradeSafe is permanent gratis voor commerciële goothandelsinkopen. Tegen gunstige lidmaatschapskosten zijn PREMIUM-diensten en een FreeD!-Flatrate voor gratis levering mogelijk.

http://www.zentrada.nl

http://www.tradesafe.eu


Perscontact

Ron Schoenmakers
zentrada Europe GmbH & Co. KG
kantoor zentrada Maastricht
Keer terug naar de perscentrum